Landelijk dekkend inzamelnetwerk

‘Waar je ze koopt, kun je ze kwijt.’ Winkelbedrijven en andere distributiepunten die draagbare batterijen en accu’s verkopen, zijn wettelijk verplicht de batterijen en accu’s na gebruik weer in te nemen van consumenten en eindgebruikers. Stibat helpt deze bedrijven met een snelle en servicegerichte ophaalmethode. Dankzij ons uitgebreide en toegankelijke landelijke netwerk van inleverpunten kunnen consumenten overal in de buurt afgedankte batterijen en accu’s kwijt. Fietsaccu’s kunnen ingeleverd worden bij de fietsdealers. Gemakkelijk, veilig en verantwoord.

Retailers

Momenteel heeft Stibat in elke gemeente minimaal één inleverpunt per 2 duizend inwoners. Het gaat vooral om supermarkten, doe-het-zelfzaken, fietsdealers, speelgoed-, elektronica-, foto- en overige non-foodwinkels. Ook in 2016 bezocht Stibat weer de hoofdkantoren van veel winkelketens om de zichtbaarheid van Stibat te vergroten en de winkelketens te informeren over onze diensten.

Overige inleverpunten

Stibat heeft ook inleverpunten bij campings, installatiebedrijven, hotels en bij de scouting.

Basisscholen

Basisscholen maken ook deel uit van ons landelijk dekkend inzamelnetwerk. In 2016 deden bijna 5000 scholen vrijwillig mee aan ons speciale scholenprogramma. Door afgedankte huishoudbatterijen volgens de spelregels bij Stibat in te leveren, verdienen de scholen spaarpunten. Deze spaarpunten zijn in te ruilen voor waardecoupons, geldig in de webshop van onze toeleverancier. Er is keuze uit 30.000 producten, van speelgoed en lesmateriaal tot tafels en stoelen. Daarnaast kunnen scholen hun gespaarde punten ook verzilveren in een donatiecoupon. Hiermee kunnen zij een donatie doen aan goede doelen: Stichting Opkikker en Foundation Ard el Amal.

Afvalinzamelaars

Buiten de eigen ophaalservice werkt Stibat nauw samen met professionele afvalinzamelaars. Zij halen afgedankte batterijen en accu’s op bij bedrijven, kantoren en alle gemeentelijke depots voor chemisch afval. In 2016 was er veel aandacht voor de relatie met deze bedrijven. Hierbij lag de nadruk op de ondersteuning van het veilig en verantwoord inzamelen volgens geldende wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld de uitvoering van de aangescherpte ADR-regelgeving: ADR 2015.

Veiligheid en preventie

De toename van het aandeel lithiumbatterijen in het Nederlandse batterijverkeer vraagt (vanwege de hoge(re) energiedichtheid) om bijzondere aandacht. Omdat veilige en verantwoorde inzameling altijd vooropstaat, spelen we actief in op deze ontwikkeling met uitgebreide voorlichting. Stibat licht de inleverpunten actief in over de verschillende risico’s en preventiemaatregelen.

Spaarlampen en kleine elektrische apparaten

Ook energiezuinige verlichting en elektrische apparaten moeten in Nederland apart worden ingezameld. Diverse producentenorganisaties zorgen daarvoor. Hun inzamelmiddelen voor spaarlampen en elektrische apparaten staan in winkels vaak naast onze inzamelmiddelen voor batterijen en accu’s. Om de retail nóg beter te ontzorgen, besloten we in 2015 samen te werken met Wecycle. Stibat neemt sindsdien bij de foodsector en drogisterijen niet alleen de afgedankte batterijen mee, maar ook de spaarlampen en elektrische apparaten. Na een succesvolle start in 2015 breidden we het aantal inleverpunten waarvoor de samenwerking geldt in 2016 verder uit.

Industriële batterijen (fietsaccu’s)

Inzamelnetwerk fietsaccu’s

Ook voor fietsaccu’s geldt: ‘waar je ze koopt, kun je ze kwijt’. Een landelijk dekkend inzamelnetwerk is geen wettelijke verplichting. Wel leefde de wens bij de producenten en importeurs van elektrische fietsen om de drempel voor het inleveren zo laag mogelijk te maken. Voor de inname van fietsaccu’s bouwden we daarom in korte tijd een fijnmazig netwerk op van aangesloten fietsverkooppunten. Inmiddels staat bij 1250 fietsenmakers en fietshandelaars een inzamelmiddel voor gebruikte accu’s. Daarnaast zamelen we ook gebruikte fietsaccu’s in bij milieustraten en fietsproducenten zelf.